Betéti társaság alapítása

bt

Ezt a cégformát eredetileg arra az esetre találták ki, amikor az egyik fél a hozzáértő szakember, a másik pedig a befektetni kívánó tőkéstárs /csendestárs/. Ennek megfelelően a tagok felelőssége is szétválik. 

  A beltag, vagy beltagok felelőssége korlátlan. Ha a Társaság nem tud helytállni a vállalt kötelezettségekért, akkor bizony a beltagoknak kell ezt helyette megtenniük. Ezzel szemben a kültag felelőssége főszabályként és általában csak a törzstőke befizetésének kötelezettségéig terjed, a Társaság tartozásaiért, működéséért nem felel. Általában nem járhat el a Társaság nevében. Természetesen a  Társasági szerződésben foglaltaknak megfelelő szavazati joga van a taggyűlésben, mely a Társaság életében a legfontosabb kérdésekben dönt. Bt. esetén szükség van legalább egy beltagra és egy kültagra. A beltag nem lehet másik Bt. beltagja, egyéni vállalkozó és kiskorú sem. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis Betéti Társaság esetén nincs előírt minimum tőke, bármekkora összeggel megalapítható.

Új cég alapítása esetén a Magyar Állam felé 3.000,-Ft közzétételi díjat, míg cégmódosítás esetén 15.000,-Ft illetéket, és 3.000,-Ft közzétételi díjat kell fizetni.© www.drvangyel.hu - 2017 created by www.logogyar.hu